(3月29日)A concept of double layer capacitance motivated by nanotechnology
新闻类型:学术活动  阅读次数:  发布时间:2019-03-26

报告题目:A concept of double layer capacitance motivated by nanotechnology

报告人:陈競鳶 教授(日本福井大学,University of Fukui)

报告时间:2019年3月29日(星期五)下午15:00-16:30

报告地点:福州大学化学学院嘉锡楼413

报告摘要:
Determination of heterogeneous rate constants of redox reactions or charge transfer resistances always involves ambiguities due to participation in double layer (DL) capacitances and solution resistances. The rate constants determined by the steady-state voltammograms at ultra-microelectrodes are inconsistent with time-dependent voltammograms, implying participation of the DL impedance. We examine controlling variables of DLs by paying attention to frequency-dependence of the capacitance on the basis of definition of the current and the capacitance. The capacitance is obeyed by the power law of the frequency. It is controlled by orientation of limited amount of solvent dipoles, independent of salts. Redox species, of which dipoles are oriented oppositely to the solvent dipoles, decrease the DL capacitance and make the value negative at high concentration of the specie. The decrease in the capacitance increases the real impedance, as predicted from the phase angle, yielding an extra resistance. This may be a ghost charge transfer resistance. However, there are a number of actually well-defined charge transfer resistances, which are observed as transferring rates through films on electrodes.

报告人简介:

陈競鳶,日本福井大学应用物理系教授,1996年福井大学材料工程学博士,2000-2001年美国犹他大学化学系访问学者。美国化学会、美国电分析化学学会、英国皇家化学学会、国际电化学学会、日本化学学会、日本电化学学会、日本极谱学会、日本分析化学学会会员。主要从事基础电化学,物理化学方面的研究。陈競鳶教授在电化学基础研究领域作出了突出成绩,累计发表论文 97篇,参与出版专著两部。

Copyright © 2010-2018 福州大学化学学院版权所有 书记信箱 院长信箱
地址: 福建省福州市福州大学城乌龙江北大道2号 邮编:350108 电邮: hxxy@fzu.edu.cn 电话: 0591-22866234
Design&Operations By Zeze